Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν είμαστε Έλληνες. Ο εθνισμός κάνει κακό στην ορθοδοξία


Πηγή

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν είμαστε Έλληνες. Ο εθνισμός κάνει κακό στην ορθοδοξία 

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε δηλώσεις σχετικά με την πανορθόδοξο σύνοδο που πρόκειται να λάβει χώρα το επερχόμενο έτος και τις οποίες οι πυρετώδεις προετοιμασίες ήδη λαμβάνουν χώρα για αρκετό διάστημα.
«Έχει σχεδόν 50 χρόνια που εργαζόμαστε για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.», ανέφερε ο σεβασμιότατος Κύπρου αναφορικά με την πρώτη σύνοδο τόσο ευρείας συμμετοχής ορθοδόξων εκκλησιών από όλον τον κόσμο, από την εποχή της τελευταίας οικουμενικής συνόδου.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο για μια σειρά ζητήματα.» ανέφερε ο κκ. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε ότι «εκείνο, το οποίο εμποδίζει την Ορθοδοξία να λάβει αποφάσεις είναι ο εθνικισμός. Δηλαδή, κάθε Προκαθήμενος βλέπει πρώτα την εθνική του καταγωγή και έπειτα την Ορθοδοξία».
Κατέληξε δε ότι  οφείλουμε «πρώτα όλοι να είμεθα Ορθόδοξοι και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε Έλληνες, Ρώσοι, Άραβες, Σλάβοι κλπ. Αν δεν αποβάλουμε τον εθνισμό μας και να θέσουμε υπέρ άνω όλων την Ορθοδοξία, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά».
Μπορεί οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να σοκάρουν διάφορους ειδικά μετά από τόσες δεκαετίες εντατικής προπαγάνδας υπέρ μίας ελληνορθόδοξης ιδεολογίας κατά κύριο λόγο κατασκευασμένη από συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις για στρατηγικούς πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, αν σκεφθούμε πόσο πληγώνουν την ενότητα της εκκλησίας οι κατά τόπους εθνικιστικές εξάρσεις, όπως για παράδειγμα στο κράτος των Σκοπίων, τη Βουλγαρία ή στην υπό κρίση Ουκρανία, θα καταλάβουμε και πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ενότητα της εκκλησίας για την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά και όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Με πληροφορίες από ekklisiaonline.gr