Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι

Ἄλλος ἕνας σωτῆρας τῆς ἀνθρωπότητος.

Τὸ ἄρθρο ἀπὸ ἐδῶ.

Η λιτότητα μας στρέφει στη θρησκεία

«Οσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας, τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα. Αντίθετα η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κάποιος χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό». Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο βιολόγος-σταρ, συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου «Η περί Θεού αυταπάτη» δικαίωσε τον τίτλο του πάπα του Νέου Αθεϊσμού κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Την περασμένη Παρασκευή, στο The Hub ξεδίπλωσε στο πολυπληθές κοινό τις αιρετικές του σκέψεις με επίκεντρο τη θρησκεία και τη σχέση της με το άτομο και την κοινωνία. Το βασικό του μήνυμα σίγουρα δεν εκπλήσσει, καθώς επαναλαμβάνεται στα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και πυροδοτούν ένα νέο κύμα αθεϊσμού παγκοσμίως: «Η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και την πρόοδο».

Και ορεξάτο και ενημερωμένο ήταν το κοινό της εκδήλωσης που οργάνωσαν τα Public σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κάτοπτρο». Μάλιστα πολλοί είχαν στείλει τις ερωτήσεις τους μέσω twitter στον Ντόκινς, ο οποίος πιστεύει ότι στις μέρες μας το διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των αθεϊστικών ιδεών.

O επονομαζόμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου» -καθώς υποστηρίζει θερμά τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών- στην ομιλία του υποστήριξε ότι «όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής» και πως «το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας».

Να και μερικοί ακόμα αθηναϊκοί «αφορισμοί» του 74χρονου πολυβραβευμένου επιστήμονα, ομ. καθηγητή Ηθολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον οποίο το περιοδικό Τime το 2007 τον είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη:

■ Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.

■ Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση, αλλά οι κοινωνίες επ΄ ουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.

■ Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός- αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.

■ Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.

■ Πολλοί αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο είναι άθεοι αλλά το κρύβουν

■ Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.

■ Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας κι ας μην υπάρχει άλλη.

Ο συγγραφέας των βιβλίων «Η μαγεία της πραγματικότητας» (2011, Τραυλός), «Το εγωιστικό γονίδιο» (2008, Κάτοπτρο) «Ο Τυφλός Ωρολογοποιός» (2001, Κάτοπτρο), «Υφαίνοντας το Ουράνιο Τόξο» (2000, Τραυλός), υπέγραψε πολλά αντίτυπα στο τέλος της εκδήλωσης. Το Σάββατο πήρε μέρος και στο συνέδριο «Ο Ανθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρι αυτοθυσίας», που οργάνωσε στην Τεχνόπολη ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός».