Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

The Patriarch feels as a member of Romanitas, not Hellenism

Again the Ecumenical Patriarch of Constantinople talks about Romanitas as he always does. He never mentions Hellenism, as some Greeks always try to fit his words to their reality. Romanitas is never synonymous with Ecumenical Hellenism, but with Orthodox Christianity. However the Greek State claims the term Hellene for the Greek Orthodox and cannot accept the existence of the Hellenic Gentiles.

Πηγή

Όμως η επιδιωκομένη τότε καταστροφή δεν επήλθε. Δεν θα επέλθη. Διότι ο Θεός είναι μεθ᾿ ημών. «Μεθ᾿ ημών ο Θεός∙ γνώτε έθνη και ηττάσθε ότι μεθ᾿ ημών ο Θεός... και εάν πάλιν ισχύσησθε και πάλιν ηττηθήσεσθε∙ ότι μεθ᾿ ημών ο Θεός», ο Θεός των δυνάμεων. Διά τούτο «και ιδού ζώμεν» και κινούμεθα και εσμέν ως Ρωμηοσύνη και εις την Πόλιν, την Ίμβρον και την Τένεδον, και εις την Ανατολήν ως Ορθόδοξος χριστιανική παρουσία. Ζώμεν, έχοντες καταγεγραμμένα και εις την μνήμην και εις τας σαρκίνας πλάκας των καρδιών μας, κατά τον Απόστολον Παύλον, τα περί ημάς τετελεσμένα, τελούμενα ίσως και ενεργούμενα και σήμερον, πολλάκις ευρισκόμενοι επί ποικίλων σταυρών, ουδέποτε όμως αναφωνούντες το «Τετέλεσται». Διότι ημείς οι Χριστιανοί πιστεύομεν εις την Ανάστασιν.

Η Ρωμηοσύνη εμπιστεύεται τον εαυτόν της εις την δικαιοκρισίαν και την πρόνοιαν του Θεού. Η Ρωμηοσύνη πιστεύει, η Ρωμηοσύνη αντέχει.